کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی بسیار زیاد است و در مسائل مختلف کاربرد دارد گوتا پرکا دندانپزشکی، یک ماده بسیار حیاتی در علم دندانپزشکی است که نقش مهمی در درمان عصب کشی دندانها دارد. هر فردی در طول عمر خود حداقل یک بار به دندانپزشک مراجعه می‌کند و در صورت نیاز به عصب کشی، به طور معمول از انواع گوتا دندانپزشکی برای درمان دندان آسیب دیده استفاده می‌شود.

بسیاری فکر می‌کنند که گوتاپرکا یک ماده شیمیایی است، اما در واقع این ماده از طبیعت استخراج می‌شود. گوتا پرکا ماده‌ای طبیعی است که از درختان مانند Palaquium gutta و Dichopsis gutta به دست می‌آید، و به طور کلی در زبان مالایی به معنای “شیره پرکا” (percha sap) است. این ماده دارای بالاترین خصوصیات ترموپلاستیک و بی‌اثر زیستی است.

زیرا به طور کامل از طبیعت برداشته شده و با بدن انسان سازگاری بسیار بالایی دارد. به دلیل خواص ضد باکتریایی‌اش، گوتاپرکا جلوگیری از نفوذ باکتری و میکروب به دندان را فراهم می‌کند. در دندانپزشکی، این ماده به صورت مخروطی و با اندازه‌های مختلف عرضه می‌شود و دندانپزشکان آن را بر اساس عمق دندان عصب کشی شده به اندازه‌های مورد نیاز برش می‌دهند و استفاده می‌کنند.

به خاطر همین دلایل کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی در درمان دندان و عصب کشی دندان ها بسیار زیاد است، وب سایت آریا گستر طب در این مقاله قصد دارد که کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی، مغایب گوتا پرکا، انواع گوتا دندانپزشکی و تفاوت گوتا و کن کاغدی را توضیح بدهد پس با ما همراه باشید تا به طور کامل کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی را متوجه بشوید.

گوتا پرکا چیست؟

گوتا پرکا ماده‌ای است که همواره از شیره درختان خاصی استخراج می‌شود و به خاطر همین طبیعی بودنش کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی فراوان است. گوتا پرکا دندانپزشکی، با حالتی پلاستیکی که دارد به‌طور اختصاصی برای پر کردن ریشه دندان‌ها پس از پاکسازی و عصب‌کشی استفاده می‌شود.

گوتا پرکا چیست؟

در دندانپزشکی، گوتا پرکا پس از ترکیب با موادی مانند زینک اکساید، رنگ‌دهنده‌ها، اپک‌کننده‌ها و چسباننده‌ها، به شکل نوارهای مخروطی صورتی‌رنگ با ضخامت‌های مختلف درمی‌آید و بر اساس سایز کانال دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده به دلیل جایگاه ویژه‌اش در دندانپزشکی، روز به روز تولید آن بیشتر و کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی بیشتر می شود.

در حالت طبیعی، گوتا پرکا بی‌رنگ و بی‌بو است و ویژگی خاصی ندارد. اما پس از ترکیب با مواد مذکور، به رنگ زرد شفاف درمی‌آید و حالت چسبندگی پیدا می‌کند که این ویژگی به آن امکان می‌دهد به‌راحتی در کانال دندان قرار گرفته و به ترمیم دندان کمک کند. این ماده از شیره درختان و برخی جلبک‌ها به دست می‌آید و هیچ گونه مواد مضری ندارد که به بدن آسیب برساند.

انواع گوتا دندانپزشکی

گوتا پرکا از موادی مانند ۲۰% گوتا پرکا، ۶۶% اکسید روی، ۱۱% سولفات فلز های سنگین و ۳% رزین و موم تشکیل شده است. در دنیای پیشرفته امروزی، شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات دندانپزشکی تلاش می‌کنند انواع مختلفی از این ماده را برای مصارف گوناگون تولید کنند. گوتا پرکا در فرم‌ها، سایزها و ابعاد مختلفی عرضه می‌شود.

گوتا پرکاهای تک سایز در کدها و اندازه‌های متنوعی طراحی شده‌اند و دندان‌پزشکان بر اساس سایز و طول کانال از آن‌ها استفاده می‌کنند. از نظر شیمیایی، گوتا پرکا یک ماده پلی‌ ترپن است که از پلیمر پلی‌ایزوپرن یا ایزوپرن تشکیل شده است. اندازه‌ های این ماده از ۱۵ تا ۱۴۰ متغیر است که این ابعاد استانداردترین سایزها برای این ماده به شمار می‌ روند. انواع گوتا پرکا دندانپزشکی شامل:

  • گوتا پرکای ساده
  • گوتا پرکای مدرج
  • گوتا پرکای تیپر
  • گوتا پرکای پروتیپر
  • گوتا پرکای ویسپروک
برای خرید بلیچینگ آفیس بوست اولترادنت کلیک کنید.بلیچینگ آفیس بوست اولترادنت

تفاوت گوتا و کن کاغذی

کن کاغذی ماده‌ای است که برای خشک کردن انتهای کانال دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد. تفاوت گوتا و کن کاغذی به درمان ریشه بازمی‌گردد. در فرآیند درمان ریشه، ابتدا کانال ریشه خشک و تمیز می‌شود که این کار با استفاده از کن کاغذی انجام می‌گیرد. این مرحله بسیار مهم است و تفاوت گوتا و کن کاغذی در این مرحله آشکار می‌شود.

اگر حتی مقدار کمی از عصب یا مواد درون کانال باقی بماند، در آینده موجب تحلیل رفتن دندان می‌شود. بنابراین، برای اطمینان کامل، کانال با استفاده از کن کاغذی به‌طور کامل خشک می‌شود و سپس جای خالی آن با گوتا پرکا پر می‌شود. تفاوت گوتا پرکا و کن کاغذی در اینجا مشهود است؛ کن کاغذی قابلیت جذب بسیار بالایی دارد. در واقع، برای مقایسه، می‌توان گفت که کن کاغذی با جنس حوله‌ مانند خود پس از استفاده دور ریخته می‌شود، در حالی که کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی برای پر کردن کانال ریشه نیز است.

کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی چیست؟

به‌طور کلی، محبوبیت و کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی در پروسیجرهای پر کردن کانال ریشه به دلایل زیر بستگی دارد:

  • نخست آنکه گوتا پرکا دندانپزشکی به عنوان یک ماده طبیعی با سمیت پایین شناخته شده است. پیش‌تر تردیدهایی درباره استفاده از ترکیب فلز کادمیوم در تیپ‌های گوتا پرکا وجود داشت؛ اما این موضوع تا حد زیادی رد شده است. در حقیقت، به ندرت می‌توان کادمیوم را در ترکیب گوتا پرکا یافت و هرگونه کادمیوم موجود در تیپ‌های این محصول احتمالاً از واکنش‌های پرداخت گوتا پرکا در کارخانه بر جای مانده است. با توجه به اینکه سازمان غذا و دارو مصرف کادمیوم در مواد غذایی را تا مرز ۱۵ میکروگرم به ازای هر گرم مجاز دانسته است، و نیز بر اساس مطالعه انجمن بین‌المللی تحقیقات دندانپزشکی (IADR) مبنی بر وجود مقدار متوسط ۰.۱۰ میکروگرم از این ماده در هر تیپ گوتا پرکا، این محصول امروزه در حرفه دندانپزشکی کاملاً ایمن در نظر گرفته می‌شود. در واقع، درصد کادمیوم موجود در گوتا پرکا بسیار کمتر از حداکثر دوز مجاز بوده و بنابراین مشکلی از بابت سمیت ایجاد نمی‌کند.
  • یکی دیگر از دلایل گسترده کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی در درمان اندو می باشد. چون خطر پایین بروز آلرژی پس از مصرف گوتا پرکا است. تعداد موارد گزارش شده از واکنش‌های حساسیت نسبت به لاتکس در استفاده از گوتا پرکا بسیار کم بوده و تصورات پیشین مبنی بر آلرژی‌ زا بودن این ماده اکنون توسط شواهد علمی نقض شده است. با این حال، توصیه می‌شود دندانپزشک بیمار را در جریان ریسک پایین این امر قرار داده و با اخذ رضایت آگاهانه از این ترکیبات برای پر کردن کانال ریشه استفاده کند.

کاربرد گوتا پرکا

  • به علت ترکیب ساختاری تیپ‌ های گوتا پرکا، این محصولات عمدتاً دارای خاصیت رادیواپاسیته بالایی هستند و در تصاویر رادیو گرافی با اشعه ایکس به خوبی قابل مشاهده‌اند. این موضوع برای متخصصان درمان ریشه یا اندودنتیست‌ ها بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا به آنان این امکان را می‌دهد که برآورد دقیقی از میزان پر شدن حفره توسط سری گوتا پرکا و همچنین میزان سیل شدن آن داشته باشند.
  • در نهایت، شباهت گوتا پرکا به لاستیک باعث می‌شود که این ترکیبات با حرارت دادن نرم شوند. این ویژگی به اندودنتیست‌ها اجازه می‌دهد که در صورت لزوم، این تیپ‌های گوتا پرکا را به‌راحتی از محل خود خارج کنند و از کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی غافل نشوند.

این موارد باعث می شود که کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی بسیار زیاد باشد تا دندانپزشکان مجاب بشوند تا از کاربرد گوتا پرکا در دندانپزشکی در درمان عصب کشی دندان ها غافل نشوند.

معایب گوتا پرکا چیست؟

گوتا پرکا‌ها با وجود مزایای فراوان، ممکن است معایبی نیز داشته باشند. این معایب تاکنون به‌طور قطعی ثبت نشده‌اند زیرا همه افراد با آن‌ها مواجه نمی‌شوند. مزیت‌های این ماده به‌قدری زیاد است که معایب کوچک آن معمولاً به چشم نمی‌آیند و در نتیجه، دندانپزشکان و بیماران با اطمینان کامل از آن استفاده می‌کنند.

برای خرید اپکس فایندر وودپیکر WOODPECKER کلیک کنید.اپکس فایندر وودپیکر

قابل ذکر است که می‌توانید بدون هیچ‌گونه نگرانی از این ماده استفاده کنید، زیرا معایب آن در حدی نیستند که نگرانی جدی ایجاد کنند. به همین دلیل، مراکز درمانی به راحتی از گوتا پرکا برای پر کردن و ترمیم کانال و ریشه دندان‌ها استفاده می‌کنند. برخی افراد ممکن است به مواد موجود در این ماده واکنش نشان دهند، اما به‌طور کلی حساسیت به گوتا پرکا بسیار نادر است و همین امر موجب شده تا مصرف این ماده روز به روز افزایش یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *