جراحی سینوس لیفت یک روش جراحی تکمیلی است که میتواند پیشنیازی برای افرادی باشد که قصد دارند از پروتزهای دندانی، بهویژه ایمپلنتهای دندانی، استفاده کنند. پروتزهای دندانی جایگزین دندانهای از دست رفته میشوند و محبوبترین نوع آنها ایمپلنت دندانی است. ایمپلنتهای دندانی باید درون استخوان فک قرار گیرند و برای این منظور نیاز به تراکم و کیفیت بالای استخوانی دارند.
ایمپلنتها در نهایت مانند ریشه دندان عمل میکنند و از استحکام و مقاومت بالایی برخوردارند. ایمپلنت یک روش دائمی است، زیرا درون استخوان فک ثابت میشود و نمیتوان آن را از دهان خارج کرد. این ویژگی باعث شده است که این روش محبوبیت زیادی بین بیمارانی که قصد کاشت دندان دارند پیدا کند.
اما برای کاشت ایمپلنت دندانی، سلامت عمومی بدن و فضای کافی در استخوان فک لازم است تا پایه ایمپلنت به خوبی و با استحکام کافی در آن قرار گیرد. در صورتی که فضای کافی در استخوان فک بیمار وجود نداشته باشد، فرد کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت نیست. با این حال، این مشکل در بیش از یک دهه گذشته با استفاده از جراحی تکمیلی سینوس لیفت و پیوند استخوان حل شده است.
جراحی لیفت سینوس باید توسط یک جراح متخصص فک و صورت انجام شود که با آناتومی استخوان فک، رشتههای عصبی و ساختار فک آشنایی کامل داشته باشد، زیرا نتیجه و عواقب آن برای بیمار بسیار مهم است. آریا گستر طب در این مقاله قصد دارد در مورد کاربرد های جراحی سینوس لیفت، عوارض و مزایای جراحی سینوس لیفت را به شما توضیح دهد.
جراحی سینوس لیفت چیست؟
جراحی لیفت سینوس یک روش جراحی برای افزایش اندازه و تراکم فک بالاست، که در مواقعی که بافت استخوانی کافی برای قرار دادن ایمپلنتهای دندانی مانند تاج، بریج یا دندانهای مصنوعی در فک وجود ندارد، استفاده میشود. این جراحی در اصل شامل پیوند استخوان است، که از پودر استخوان در فک بالا استفاده میکند. جراحی لیفت سینوس شامل مراحل زیر است:
- ایجاد یک برش در لثه فوقانی
- تغییر موقعیت سینوس فک بالا به بالای گونه
- افزودن بافت استخوانی اضافی به فک
روش جراحی سینوس لیفت یک روش ایمن و ساده است که در مطب دندانپزشک انجام میشود. این جراحی معمولاً در کمتر از دو ساعت به پایان میرسد و اغلب به بیمار اجازه داده میشود همان روز به خانه برود. جراحی سینوس لیفت دارای میزان موفقیت بالایی است و عوارض جانبی کمی دارد.
انواع جراحی سینوس لیفت کدامند؟
با توجه به محل و میزان تحلیل بافت استخوان، دو نوع عمل جراحی لیفت سینوس وجود دارد. در هر دو روش، غشای سینوس بالا کشیده شده و حفره با مواد استخوانی پر میشود. در ادامه، تفاوت این دو روش را توضیح میدهیم.
جراحی سینوس لیفت باز یا اُپن
اکثر دندانپزشکان از این روش برای جراحی لیفت سینوس استفاده میکنند. در این روش، برشی روی لثه ایجاد میشود تا استخوان نمایان گردد. سپس یک ورودی روی استخوان ایجاد شده و مواد پیوند استخوان از این طریق وارد حفره غشای سینوسی میشود. بعد از انجام جراحی لیفت سینوس باز، باید ۴ تا ۶ ماه صبر کرد تا بتوان کاشت دندان را انجام داد. در این روش، میزان آسیب بیشتری وجود دارد و تورم و کبودی ممکن است حتی تا زیر چشم و گردن نیز گسترش یابد.
جراحی سینوس لیفت کلوز یا بسته
در روش جراحی سینوس لیفت بسته، آسیب کمتری به بافت لثه وارد میشود. دندانپزشک سوراخی برای نصب ایمپلنت ایجاد میکند و از طریق همان سوراخ، با استفاده از ابزارهای جراحی خاص، مواد استخوانی را وارد فضای خالی میکند. گاهی میتوان در همین روز، ایمپلنت را نیز نصب کرد.
تفاوت عمل سینوس دندان باز و بسته در چیست؟
تفاوت این دو روش در نحوه جراحی است. در لیفت سینوس باز، برشی روی لثه ایجاد میشود که آسیب و عوارض بیشتری دارد. اما در روش لیفت سینوس بسته، سوراخی به اندازه کاشت ایمپلنت ایجاد میشود و مواد استخوانی با استفاده از ابزار مخصوص وارد حفره میگردد.
برای خرید کامپوزیت کاریزما دیاموند کولزر Kulzer Charisma Diamond کلیک کنید. |
خطرات و عوارض جراحی لیفت سینوس
جراحی سینوس لیفت، همانند سایر جراحیها، علاوه بر مزایایی که دارد، به برخی از معایب نیز میپردازد. برخی از این عوارض موقت و پس از مدتی از بین میروند، اما برخی دیگر ممکن است ناشی از عدم رعایت دستورات پزشک باشند و باعث عواقب نامطلوبی برای بیماران شوند. خطرات و عوارض جراحی سینوس لیفت شامل:
- خونریزی، که معمولاً در تمامی جراحیها رخ میدهد و با مصرف داروهای مخصوص بعد از مدتی کنترل میشود
- درد، که معمولاً با تجویز قرصهای مسکن تسکین مییابد
- عفونت، که برای پیشگیری از آن، پزشک معمولاً آنتیبیوتیک تجویز میکند و بیمار باید داروها را به موقع مصرف کند. عفونت میتواند باعث تأخیر در بهبودی شود
- تورم و درد، که معمولاً حدود ۲ تا ۷ روز زمان میبرد تا بهبود یابند
- شکست استخوان، که خوشبختانه بسیار نادر است و نیازی به نگرانی نیست
- سوراخ یا پرفوراسیون غشای سینوس، که نیازمند درمان فوری است؛ زیرا ممکن است باعث عفونت و خونریزی بیشتر شود
مزایای جراحی سینوس لیفت چیست؟
انجام جراحی لیفت سینوس دندان برای بیمارانی که استخوان کافی در فک ندارند و قصد دارند کاشت دندان را انجام دهند، ضروری است. با انجام این جراحی، کاشت ایمپلنت بهطور راحتتر انجام میشود و احتمال شل شدن و پسزدن ایمپلنت به حد زیادی کاهش مییابد.
چه کسانی نباید جراحی لیفت سینوس انجام بدهند؟
بعضی افراد به دلیل شرایط خاصی که دارند، امکان انجام جراحی سینوس لیفت را ندارند. بهطور خلاصه، افرادی که شرایط زیر را دارند ممکن است از انجام این جراحی منع شوند:
- داشتن سینوزیت حاد
- ابتلا به انواع سرطان
- داشتن بیماریهای خودايمنی
- نداشتن استخوان بین لایه مخاطی دهان و لایه مخاطی سینوس
- ابتلا به HIV یا ایدز
- داشتن اختلالات انعقاد خون
سن انجام جراحی سینوس لیفت
جراحی سینوس لیفت یک روشی است که قرار دادن ایمپلنتهای دندانی داخل لثه را آسانتر میکند. برخی از بیماران به ایمپلنت دندان نیاز دارند، اما به دلیل تحلیل و از بین رفتن استخوان، از حمایت کافی برای ایمپلنت برخوردار نیستند. با تقویت سینوس، میتوانید از حمایت مورد نیاز خود برای ایمپلنت برخوردار شوید.
لازم به ذکر است که همه افرادی که به ایمپلنت دندان نیاز دارند، احتیاجی به جراحی سینوس ندارند. اکثر افراد در هر سنی که باشند دارای بافت استخوانی طبیعی کافی برای کاشت ایمپلنت در فک بالای دهان هستند. با این حال، برخی افراد ممکن است به دلیل از دست دادن دندانهایشان یا پیری، به احتمال زیاد به این عمل نیاز داشته باشند.
آزمایشات مورد نیاز برای انجام سینوس لیفت
در جریان مشاوره اولیه، دندانپزشک معاینات اشعهایکس را برای تشخیص تراکم بافت استخوانی و تعیین اندازه و موقعیت سینوس فک بالا انجام میدهد. وی قادر است نتایج این معاینات را تفسیر کرده و خطرات و مزایای جراحی سینوس لیفت را تحلیل نماید و در صورت لزوم، اگر نیاز به جراحی وجود داشته باشد، با شما در مورد آن توافق نماید. همچنین، اگر جراحی لازم نبود، درمان مناسب را برای شما ارائه میدهد.
برای انجام این عمل، بیمار با استفاده از بیحسی موضعی یا با انجام بیهوشی عمومی بیهوش میشود. در صورت لزوم، پزشک ممکن است از اکسید نیتروژن استفاده کند، اما این کمتر معمول است. پس از پر کردن فضای حفره سینوس با پودر استخوان، جراح برش را با بخیه میبندد.
آیا میتوان عمل کاشت ایمپلنت دندان را همزمان با لیفت سینوس انجام داد؟
معمولاً، لیفت سینوس قبل از کاشت ایمپلنت انجام میشود، زیرا استخوان نیاز به چند ماه زمان دارد تا رشد کرده و جوش بخورد و محکم شود. بر اساس بسیاری از مطالعات، پیوند استخوان حدود سه ماه زمان میبرد تا به طور کامل محکم شود و جوش بخورد. از آنجایی که پایه ایمپلنت باید در داخل استخوان جا داده شود، منطقی است که منتظر شوید تا پیوند بهطور مناسب محکم شود و سپس ایمپلنت را جای دهید.
برای خرید سمان رزینی دوال کیور مستردنت MASTERDENT کلیک کنید. |
در چه شرایطی نباید عمل لیفت سینوس و کاشت ایمپلنت را همزمان انجام داد؟
- در صورت وقوع عفونت قابل توجع
- در صورتی که اسکن استخوان و معاینات قبل از جراحی نشان دهند که استحکام استخوان برای کاشت فوری ایمپلنت کافی نیست
با این حال، با توجه به اندازه پیوند و وضعیت فرد بیمار، ممکن است لیفت سینوس و کاشت ایمپلنت به صورت همزمان انجام شود. شرایط هر فرد متفاوت است و دندانپزشک باید در این زمینه تصمیمگیری کند.
چه کسانی باید لیفت سینوس را پیش از کاشت ایمپلنت دندان انجام بدهند؟
در صورتی که قصد دارید دندانی که از دست رفته یا صدمه دیده در فک بالا را با ایمپلنت جایگزین کنید، اما استخوان فک در نزدیکی سینوس کافی نباشد، ممکن است لازم باشد این عمل جراحی را به تعویق بیاندازید. علت کمبود استخوان در این منطقه میتواند به یکی از این دلایل باشد:
- نقص مادرزادی
- بیماری پیشرفته لثه و پریودنتال
- سرطان
- برخی درمانهای پزشکی یا دارویی
- تحلیل رفتن استخوانها با گذشت زمان
لیفت سینوس در مواردی که سینوسها به فک بالا نزدیک هستند و فضای کافی برای ایمپلنت وجود ندارد، انجام میشود.